Telefoon020 - 8890321
aangesloten bijSGR

Meer over Piemonte

Vakantie in Piemonte

Piemonte is een ideale bestemming voor een stedentrip, om actief bezig te zijn of voor ontspanning aan het water, kortom een heerlijke afwisselende vakantie. Lago Maggiore is een belangrijke trekpleister in de regio, het is een schitterend meer met glooiende oevers, gezellige stadjes en tal van bezienswaardigheden. In het meer liggen de Borromeïsche eilanden, bekend om de weeldigere tuinen en barokke paleizen. In het heuvellandschap bedekt met wijngaarden liggen talrijke middeleeuwse dorpjes en kastelen. Turijn is een elegante stad met barokke pleinen en paleizen en bekend als de stad van Fiat, Juventus en de 'gianduja' chocolade. Ook op historisch en culinair gebied zal een vakantie in Piemonte doen verrassen.

Over Piemonte

Piemonte ligt in het noordwesten van Italië en grenst in het noorden aan Zwitserland en in het westen aan Frankrijk. Piemonte wordt omgeven door de Alpen en betekent letterlijk ‘aan de voet van de bergen’. De hoofdstad is Turijn, na Milaan de grootste stad in Noord-Italië.

Landschap

Piemonte heeft een gevarieerd en fascinerend landschap dat in drie delen valt te verdelen. In het noorden en westen, bij de grens met Zwitserland, ligt het Alpengebied met hoge bergen. De hoogste toppen zijn de Grenzgipfel (4681 m) in het Monte Rosa massief en de Gran Paradiso (4061 m) in het Gran Paradiso massief. De Po-vlakte met de grote steden is het meest dichtbevolkte gebied van Italië met de hoofdstad Turijn. Hier stroomt de rivier de Po, de langste rivier van Italië. In het zuidoosten zijn heuvels bedekt met wijngaarden. Tussen Novara en Vercelli liggen de grootste rijstvelden van Europa. Het landschap in Piemonte bevat veel kleine bergmeren en de zeer geliefde meren Lago Maggiore en Lago d’Orta.

Geschiedenis

Piemonte heeft een rijke geschiedenis, maar is eigenlijk pas ontstaan na de val van het Romeinse Rijk. Piemonte vierde haar hoogtijdagen in de barok met de adellijke familie Savoia, de laatste koninklijke familie van Italië. In en rondom Turijn schitteren eenentwintig paleizen, kastelen en buitenverblijven die vanwege de pracht en rijkdom op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staan. De bekendste is Reggia di Venaria Reale, een spectaculair barok paleis uit het midden van de 17e eeuw. Het architectonische erfgoed wordt ondersteund door een rijkdom aan musea.

Gastronomie

Typische streekproducten uit Piemonte zijn wijn, truffels, hazelnoten en kaas. Elk gebied van de regio heeft zijn eigen kenmerkende smaken. De meeste DOCG-wijnen in Italië worden in Piemonte gemaakt. De belangrijkste wijngebieden zijn de Langhe, de Roero en de Monferrato en staan op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het meest bekend is de Langhe, het gebied waar de beroemde Barolo en Barbaresco worden gemaakt.

Piemonte is wereldwijd bekend om de heerlijke truffels, deze delicatesse wordt ‘de diamant van de keuken’ genoemd. Bijzonder van smaak en aroma is de witte truffel uit de Langhe, ook wel de Alba-truffel genoemd, en is de meest kostbare truffel.
De Alta Langa is het gebied van de hazelnoten, die als de beste ter wereld worden beschouwd. Nutella, de beroemde hazelnootpasta, wordt gemaakt in Alba.
De bekendste kaas is de Gorgonzola die voor het grootste gedeelte wordt geproduceerd in de omgeving rond Novara.

Hoogtepunten

Turijn is de hoofdstad van Piemonte met elegante straten en barokke paleizen. Het symbool van Turijn is de Mole Antonelliana. Het Egyptisch Museum is na Cairo het grootste museum ter wereld met een imponerende collectie. Alba is bekend om de witte truffels en ieder jaar wordt hier een internationale truffelbeurs gehouden. Asti is opgericht in de Romeinse tijd en staat bekend om de indrukwekkende kathedraal, de middeleeuwse torens en de wijn Barbera. De 130 kilometer lange wijnroute “Strada Romantica delle Langhe e del Roero” is een romantische route langs schitterende dorpjes en kastelen door het heuvelachtige landschap vol wijngaarden. De Sacra di San Michele is een imposante abdij uit de 10e eeuw en is een symbool van Piemonte. Langs de oevers van Lago Maggiore zijn tal van dorpjes met prachtige villa’s en parken te ontdekken. In het Nationaal park Gran Paradiso zijn de mooiste wandel- en fietstochten te maken. Hoge bergen, mysterieuze bergmeren, groene bossen en velden wisselen elkaar af.

Meer over Piemonte

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws?